Od wieków mieszkańcy tej części świata, raczej trzymali się na uboczu i nie eksperymentowali z “barbarzyńskimi” przepisami i produktami. Jednak z czasem stosunek Skandynawów się zmienił, czego wynikiem są interesujące potrawy. Prostota i ryba, to dwie główne cechy tamtejszej kuchni, a nieoficjalną trzecią jest wysoka cena. Oto najpopularniejsze dania Skandynawii.
- Jansson frestelse (Szwecja)
Danie to składa się z ziemniaków, serdel i cebuli, które układa się naprzemiennie, następnie zalewa śmietaną i zapieka w piekarniku. Jest to przysmak Janssona.
- Rosvopaisti (Finlandia)
Czyli “zbójecka pieczeń”, której na próżno szukać w wykwintnych restauracjach. Mięso zawinięte w folie piecze się bowiem w ziemi. Potrawę przygotowuje się parę godzin i jest to popularna atrakcja turystyczna.
- Gravet laks (Norwegia)
Jest to nic innego jak marynowany łosoś, przy tym jest bardzo prosty do przyrządzenia. Filet z łososia osuszamy, następnie posypujemy solą, cukrem i pieprzem. Następnie porządnie skrapiamy wódką i obkładamy solidnie koperkiem. Taką rybę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Gotową rybę najlepiej serwować z sosem musztardowym.
- Bidos (Norwegia)
Jest to gulasz z renifera, stanowiący tradycyjną potrawę Laponii. Danie jest bardzo proste, składa się z pokrojonego w kostkę mięsa, cebuli, wywaru, soli i pieprzu. Mięso renifera jest bardzo oryginalne w smaku, warte spróbowania.
- Laxpudding (Szwecja)
Jest to zapiekanka z łososia, ziemniaków, koperku i cebuli. Jak widać danie jest bardzo proste, serwowane również przez sieć IKEA.
- Røkt sild (Dania)
Nieodłącznym elementem kuchni Skandynawii są śledzie. Duńczycy ukochali sobie wędzonego śledzia, który jest ich ulubioną zagryzką.
- Kawa (Szwecja)
Szacuje się, że przeciętny Szwed spożywa około 15 kg kawy rocznie, przez co biją na głowę Hiszpanów, Włochów i inne kultury. Z tego powodu tamtejsza kawa jest przepyszna, zaparza się ją tam przelewowo, a mimo to nie traci ona aromatu i smaku. Będąc w Szwecji koniecznie zakup tam kawę.
- Pølser (Dania)
Jest to najzwyczajniejsza kiełbasa wieprzowa, serwowana na ogół w ulicznych budkach, podana z bułką i wybranym sosem. Przypominają hot-dogi z wyglądu, jednak zupełnie nie w smaku.
- Ristiinnaulittu (Finlandia)
Oznacza to “ukrzyżowany łosoś”… jednak w ten sposób można przyrządzić każdą rybę. Należy jej odciąć głowę i ogon, następnie wypatroszyć i rozłożyć na płasko. Ukrzyżowanie polega na wyjęciu ości i rozwieszeniu na rozgałęzionym patyku przy ognisku. Smak tak przyrządzonej ryby jest niepowtarzalny.
- Surströmming (Szwecja)
Jest to dość kontrowersyjne danie, bądź mowa tutaj o fermentującym śledziu. Jego zapach jest tak silny, że zabrania się go wnosić na pokłady samolotów. Puszkę z tym przysmakiem należy otwierać w wiadrze z wodą, zapewne by nie zemdleć od smrodu. To danie jest zarezerwowane dla najodważniejszych.