5 fińskich dań, których musisz spróbować

chleb

Finlandia to zdecydowanie jeden z ciekawszych, zachwycających dziką naturą i wyjątkowymi widokami krajów, który podobnie jak cała Skandynawia stanowi dla reszty Europejczyków pewnego rodzaju egzotykę.

To tu, oprócz niesamowicie niskich temperatur i pięknej zorzy polarnej można spotkać się twarzą w twarz z wszechobecnymi reniferami i skosztować lokalnej kuchni, która podobnie jak cała fińska kultura opiera się na wieloletnich tradycjach i przywiązaniu do natury. Świeżo złowione ryby, dziczyzna, grzyby, jagody, mnóstwo ziół i zieleni oraz świeżo wypiekany chleb to podstawa fińskiej kuchni, którą na miejscu oferują zarówno wykwintne restauracje jak i małe lokale gastronomiczne. Co warto zjeść podczas wyjazdu na daleką północ? Oto 5 popularnych fińskich dań, których musisz spróbować!

Na początek: poronkäristys

Cieniutko pokrojone i delikatnie podsmażone mięso renifera to dla finów przysmak, którym zajadają się zaskakująco często nie tylko odwiedzający Helsinki turyści, ale i rdzenni mieszkańcy całego kraju. Poronkäristys to właśnie mięso renifera podawane z puree z ziemniaków i czerwonej borówki. Połączenie typowej dziczyzny ze słodką i lekko kwaskową borówką oraz ziemniakami to kompozycja, która na długo pozostaje w pamięci.

Danie główne: pierogi karelskie (karjalanpiirakat)

Dla PolaKarjalanpiirakkatków pierogi kojarzą się raczej z małymi, wypełnionymi farszem pierożkami podawanymi jako jedno ze sztandarowych dań polskich na wigilii i każdym większym rodzinnym spotkaniu. Finowie stawiają jednak na nieco inną wersję dania, podając na talerzu coś na kształt otwartego pieroga.

Ciasto na bazie mąki żytniej (stosowanej w Finlandii zdecydowanie najczęściej) wypełnione jest tu farszem jęczmiennym, ryżowym bądź ziemniaczanym, które zapieczone tworzy wyjątkowo pyszny i sycący przysmak podawany zarówno w restauracjach, jak i na licznych jarmarkach i straganach. Co ciekawe, pierogi karelskie to dla lokalnych mieszkańców opcja śniadaniowa bądź też przekąska, a nie koniecznie obiad, jak bywa to w przypadku pierogów polskich.

Fiński festiwal zup

Jako kraj mroźny i zimowy, Finlandia dość mocno opiera swoją kuchnię na wielu przepysznych zupach i kociołkach. W tradycyjnym menu fińskiej restauracji powinna znaleźć się co najmniej jedna z przytoczonych niżej pozycji. Która? To już zależy zwykle od regionu Finlandii. Przebywając w pobliżu granicy fińsko-rosyjskiej warto spróbować Kainuulainen Kalakeitto, czyli zupy rybnej, która w kulturze fińskiej jest stałym bywalcem stołu bożonarodzeniowego.

Specjałem Finlandii środkowej jest natomiast zupa rzeźnika, czyli Mykyrokka. Bardzo mięsna i sycąca zupa została wypełniona tu tłustymi kawałkami wieprzowiny oraz kluseczkami żytnimi bądź jęczmiennymi. Kolejnym daniem dla wielbicieli mięs będzie Rössypottu, czyli zupa z krwawą kiszką przygotowywaną z mąki żytniej, z dodatkiem przypraw oraz piwa. Finowie zdecydowanie stawiają w swojej kuchni na spore porcje mięsa.

Serowy deserek – Leipäjuusto

Leipäjuusto

Nazywany często fińskim serem skrzypiącym, Leipäjuusto to przygotowywany z krowiego mleka, mąki kukurydzianek, podpuszczki, chlorku wapnia, wody, soli i cukru przysmak serowy, który tradycyjnie wręczano pracownikom polowym po udanym dniu letnich zbiorów. Skrzypiący serowy deser można dziś dostać zarówno w menu śniadaniowym, jak i w formie dodatku do filiżanki kawy.

Zwykle podawany z dżemem z malin moroszek, Leipäjuusto to zdecydowanie hołd dla typowej fińskiej kuchni. Choć brak tu mięsa, obecność najbardziej docenianych i bogatych w składniki odżywcze fińskich malin zdecydowanie przywodzi na myśl powrót do dzikiej, nie zmienionej przez człowieka natury. A przecież właśnie takie życie Finowie cenią sobie najbardziej!