Co jedzą Szwedzi? Obecnie coraz chętniej sięgamy po potrawy z innych niż polska kuchni i często próbujemy różnych smaków. Dzisiaj przyjrzymy się menu serwowanemu w Szwecji. Być może jakieś z tych przysmaków przyrządzicie w domu?
Coś na słono
Do tradycyjnych potraw szwedzkich należy Köttbulla, czyli małe mięsne klopsy. To takie serwuje się na rozmaite okazje i święta, jest równie popularne w Szwecji jak w Polsce pierogi.
Szwedzi bardzo lubią tzw smörgåsbord, czyli „torty kanapkowe”. Taka zimna przekąska jest bardzo popularnym elementem szwedzkich przyjęć.
Ciekawą potrawą, w której lubują się Szwedzi jest surströmming jest kiszony śledź. Tę potrawę je się zwykle w okresie letnim, podaje się do niej chrupkie pieczywo i inne łatwo dostępne składniki: śmietanę, cebulę ziemniaki.
Szwedzi, z uwagi na położenie swojego kraju, bardzo chętnie sięgają także po różne owoce morza. Najchętniej krewetki i raki.
Deser
Tradycyjnego wypieku szwedzkiego, czyli drożdzowej bułki z cynamonem, nie trzeba chyba nikomu przestawiać. Obecnie wypiek bardzo zyskał na popularności dzięki częstemu pojawianiu się w szwedzkich kryminałach.