Kuchnia Skandynawska

Od wieków mieszkańcy tej części świata, raczej trzymali się na uboczu i nie eksperymentowali z “barbarzyńskimi” przepisami i produktami. Jednak z czasem stosunek Skandynawów się zmienił, czego wynikiem są interesujące potrawy. Prostota i ryba, to dwie główne cechy tamtejszej kuchni, a nieoficjalną trzecią jest wysoka cena. Oto najpopularniejsze dania Skandynawii.

  1. Jansson frestelse (Szwecja)

Danie to składa się z ziemniaków, serdel i cebuli, które układa się naprzemiennie, następnie zalewa śmietaną i zapieka w piekarniku. Jest to przysmak Janssona.

  1. Rosvopaisti (Finlandia)

Czyli “zbójecka pieczeń”, której na próżno szukać w wykwintnych restauracjach. Mięso zawinięte w folie piecze się bowiem w ziemi. Potrawę przygotowuje się parę godzin i jest to popularna atrakcja turystyczna.

  1. Gravet laks (Norwegia)

Jest to nic innego jak marynowany łosoś, przy tym jest bardzo prosty do przyrządzenia. Filet z łososia osuszamy, następnie posypujemy solą, cukrem i pieprzem. Następnie porządnie skrapiamy wódką i obkładamy solidnie koperkiem. Taką rybę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Gotową rybę najlepiej serwować z sosem musztardowym.

  1. Bidos (Norwegia)

Jest to gulasz z renifera, stanowiący tradycyjną potrawę Laponii. Danie jest bardzo proste, składa się z pokrojonego w kostkę mięsa, cebuli, wywaru, soli i pieprzu. Mięso renifera jest bardzo oryginalne w smaku, warte spróbowania.

  1. Laxpudding (Szwecja)

Jest to zapiekanka z łososia, ziemniaków, koperku i cebuli. Jak widać danie jest bardzo proste, serwowane również przez sieć IKEA.

  1. Røkt sild (Dania)

Nieodłącznym elementem kuchni Skandynawii są śledzie. Duńczycy ukochali sobie wędzonego śledzia, który jest ich ulubioną zagryzką.

skandynawia-1

  1. Kawa (Szwecja)

Szacuje się, że przeciętny Szwed spożywa około 15 kg kawy rocznie, przez co biją na głowę Hiszpanów, Włochów i inne kultury. Z tego powodu tamtejsza kawa jest przepyszna, zaparza się ją tam przelewowo, a mimo to nie traci ona aromatu i smaku. Będąc w Szwecji koniecznie zakup tam kawę.

  1. Pølser (Dania)

Jest to najzwyczajniejsza kiełbasa wieprzowa, serwowana na ogół w ulicznych budkach, podana z bułką i wybranym sosem. Przypominają hot-dogi z wyglądu, jednak zupełnie nie w smaku.

  1. Ristiinnaulittu (Finlandia)

Oznacza to “ukrzyżowany łosoś”… jednak w ten sposób można przyrządzić każdą rybę. Należy jej odciąć głowę i ogon, następnie wypatroszyć i rozłożyć na płasko. Ukrzyżowanie polega na wyjęciu ości i rozwieszeniu na rozgałęzionym patyku przy ognisku. Smak tak przyrządzonej ryby jest niepowtarzalny.

  1. Surströmming (Szwecja)

Jest to dość kontrowersyjne danie, bądź mowa tutaj o fermentującym śledziu. Jego zapach jest tak silny, że zabrania się go wnosić na pokłady samolotów. Puszkę z tym przysmakiem należy otwierać w wiadrze z wodą, zapewne by nie zemdleć od smrodu. To danie jest zarezerwowane dla najodważniejszych.